A nagyszülői szerep

A nagymama az unokával

A nagyszülői szerepkör egyszer csak megérkezik. Nincs rá „munkaköri leírás”, de nagyon gyorsan rájövünk arra, mit kell másképp tennünk, mint a gyermekeink esetében. Ahogyan a családok is különböznek, minden családban más és más a nagyszülők feladata. Jó esetben a nagyszülő közelben lakik, így fizikailag szinte minden nap aktívan részt tud venni az unoka életében, segíteni tud a gyermekgondozásban. Általában azonban távolabb él a két család, és csak érzelmileg, tanácsokkal vagy anyagi támogatással tudja a nagyszülő ellátni a fiatal családot. Nem számít, hogy melyik változatban élnek, a nagyszülő mindig megtalálja a módját, hogyan tudjon pozitívan részt venni unokája életében.

Mit kaphatnak a gyerekek a nagyszülőkkel való kapcsolattól?

A szoros kapcsolat nagyon egészséges mind a nagyszülő mind az unoka számára. Az unokáknak az a nagyszülői odaadás, szeretet, türelem, amit egyedül állóan csak a nagyszülőktől kaphatnak, igen nagy ajándék.  Az unoka a szülei rohanó élete mellett a nagyszülőnél biztos “kikötőt” találhat, ahol mindig megértésben részesül és extra támogatást kap.  Ez a mindig jelen lévő segítség pozitív hatással lehet a gyermek érzelmi jólétére.   

Mit kaphatnak a nagyszülők az unokáktól?     

A nagyszülővé válás egy hirtelen adrenalin löket, visszaállítja az energiát, optimizmust, fiatalságot, játékkedvet, céltudatosságot, …ha esetleg már csökkenőben lett volna. Több tanulmány is azt mutatja, hogy a nagyszülők és az unokák közötti érzelmi közelség védelmet nyújt a depresszió ellen, növeli az agyműködést és így hosszabb életet eredményezhet.

Miért jó a nagyszülő a családban?

A nagyszülő többféle szerepben is részt vehet a gyermekkel kiegészült családban.

1. A nagyszülő a család történésze. Olyan dolgokra is emlékezik, amelyekről a szülő nem tud. El tudja mesélni hogyan volt régen, beszél az ősökről, megosztja régi családi receptjeit, bevezet régi családi hagyományokat, régi fényképalbumok mellett mesél a régebbi időkről.

2. A nagyszülő mint menedék.  Sokszor az életben elszenvedett dolgokat egyedül csak a nagyszülőkkel lehet teljes megértést kapva megbeszélni. A nagyszülő már sokat látott, sokat tapasztalt. Már lenyugodottabban fogadja a világban látottakat, így nem csak az unoka, hanem a felnőtt gyereke is megnyugvást, támogatást kaphat tőle.

3. A nagyszülő a család mentora.  A sikeres életút, a nagy tapasztalat, a felhalmozott tudás irányadó lehet az unoka számára. A nagyszülő bátoríthatja az unoka önérzetét, felfedezheti és támogathatja tehetségét. Segít hinni az álmokban.

4. A nagyszülő igen jó játszótárs.  Ha van ideje foglalkozni az unokával, fantáziadús játékokat játszhatnak együtt. Elviheti olyan helyekre, ahová a szülőnek nincs ideje eljutni. Mindig élvezi az unoka túláradó energiáját, hiszen ő is meríthet belőle.

5. A nagyszülő mint példakép.  A nagyszülők méltó modellek lehetnek arra, hogyan kell leélni az életet, hiszen sokat dolgoztak, családjuk lett és gyermekeik eljutottak oda, hogy maguk is családot tudtak alaptani. Ezt persze óvatosan kell kezelni, nehogy a nagyszülők a szülőkkel nem egyetértésben, az ő elveikkel nem megegyezően irányítsák az unokát, amely konfliktust idézhet elő.

6. A nagyszülő mint “bankár”. A magyarországi nagyszülők általában nem rendelkeznek magas nyugdíjjal. Viszont sokuknak van megtakarítása a nehezebb időkre. Ma nagyon nehéz belekezdeni az életbe. Sok fiatalnak nem is sikerülne, ha nem lennének ott a szülei, akik mindig úgy tekintenek rá, hogy gyermekük segítségre szorul. Ha már elindult is a külön életük, a kis unokának mindig meg fog tetszeni olyasmi, ami a szülők szerint túl drága, „most nem aktuális”, stb. Persze ebben az esetben is a szülői tekintély megmaradását figyelembe kell venni. A meglepetés ajándékokat együtt kell eltervezni.

Szülőnek, nagyszülőnek lenni jó. Ki kell használni mindazt az örömet, amit családtagjaink nyújtanak és minél több örömet nyújtsunk mi is nekik. Nagyszülőként használjuk ki azt, hogy most az unokával több az időnk, mint a saját gyermekeinkkel és a szülőkkel egyeztetett keretek között „rontsuk el őket.”